Nihilus (P30)  Namn: Emil Johansson  
Registrerad 2007-11-29    Senast aktiv 0000-00-00 00:00

Julen är girighetens högtid


Idag är det den första december, snart är det jul. Jag tänkte därför berätta om mitt förhållande till julen.

Jul, alla barns favorithögtid. Varför? Girighet. Denna avskyvärda girighet. Man vill alltid ha mer av det goda. Alltid ha det dyraste, det som de andra inte har. Man vill såklart vara störst, bäst och vackrast. Och ha de coolaste leksakerna. Konsumtion till absurdum. Ett hav av plastleksaker, gjorda av kineser. Och lille Jonas ler med hela ansiktet.

Sen då? När man växer upp, är man likadan då? Nja, inte riktigt. Efter ett par år börjar man uppskatta de andra aspekterna med julen. Den goda maten, de trevliga släktingarna man så sällan träffar annars och den fina stämningen. Och visst, jag älskar julmat, jag frossar i mig prinskorv och julskinka. Sedan dricker jag litervis med julmust och glögg, tills jag absolut inte orkar mer. Vid jul ska ingen lämna bordet hungrig, det säger min farfar. Jag förstår den fina tanken, men nuförtiden lämnar man aldrig bordet hungrig. Nuförtiden kan man alltid äta sig mätt, ingen behöver svälta. I alla fall inte i Sverige, på andra håll i världen ser det lite annorlunda ut.

På andra håll i världen är julafton som vilken dag som helst, man ger sig ut på jakt efter mat, kanske måste man jobba 12 timmar i en fabrik eller jaga djur på savannen. Egentligen är det samma sak, bara två olika sätt att få mat för dagen. En evig jakt på mat, varenda dag. På andra håll i världen vet man inte vem jultomten är, hur julmust smakar eller hur en julskinka ska tillagas för bästa resultat. Historien har sett till att hela världen inte firar jul. Att hela världen inte kan frossa i sig julmat, att vissa ständigt lever på gränsen.

Men det är fegt att skylla allt på historien, för historien är ett resultat av mänsklig aktivitet. Människors agerande skapar historia. Historia skapas hela tiden, allt är historia. Det man gör idag kan stå i skolböcker om 20 år, kanske blir ett par niondeklassare förhörda på något man gjort i sitt liv. Det är lite fräckt att tänka så, lite naivt kanske, men fräckt. Det bara är så. Ibland tänker jag att jag kan förändra historien, bara lite grann. Och ska man vara petig så gör jag ju det, det gör vi alla. Men jag vill åstadkomma något, en markant förändring, göra världen lite bättre. Kanske inte så att det står i skolböckerna, det är för mycket begärt.

Julen är också ett resultat av många människors samlade påverkan på historien. Och alla kan förändra något. I år ska jag prata om fattigdom, ojämlikhet och girighet med mina släktingar vid jul. Kanske bryr de sig inte, kanske rycker de bara på axlarna och säger att man inget kan göra. Till viss del har de rätt, att jag säger vad jag tycker om julens sneda budskap hjälper antagligen ingen fattig familj i Sudan. Men det är en början, och det är viktigt att börja någonstans.

Dessutom kan man ju försöka vara generös nog att lägga ut några extra kronor för att få den rättvisemärkta versionen av en vara. För att vid juletid ska man ju inte snåla, alla ska bli mätta och belåtna. Ingen ska lämna bordet hungrig.

Givetvis kommer jag att frossa i julmat i år, som alla andra år. Jag älskar de feta prinskorvarna, den egentligen alltför söta julmusten och den övertrevliga julvärden på teve. Men i år har jag åtminstone tänkt lite innan jag sväljer hela konceptet. Det är alltid en bra början.01 december 2007 kl. 00:00


Offline
Visa presentation

Blogg
- Visa bloggen [3]
Spelsamling
- Visa samlingen [0]
Användarrecensioner
- Recensioner [0]
Vänner
- Visa vänner [0]
 

Kommentarer


skrev:
Det är allvarliga tankar du har, och du har rätt i det du säger. För att vara lite petig så är det nog snarare så att resten av världen inte är kristet och av den anledningen inte firar jul, men jag förstår din poäng självfallet.

Själv tycker jag dock att vi under julen inte borde tänka så mycket på alla orättvisor i världen, då vi ändå varje dag bombaderas av katastrofer och ellände i media. Att bara vara lycklig för det man själv har (och får^^) är min syn på julen.Klockan 23:33 Lördagen 01 december 2007
Du måste vara inloggad för att kommentera.
Alla blogginlägg
De 20 bästa artisterna/grupperna 2007
21 december 2007 kl. 00:00
En liten tanke om solidaritet
11 december 2007 kl. 00:00