Nihilus (P30)  Namn: Emil Johansson  
Registrerad 2007-11-29    Senast aktiv 0000-00-00 00:00

En liten tanke om solidaritet


Nu är vi där igen, rädda för hotet, rädda för våra liv. Slutet är nära, sägs det. Tidigare var det fågelvirus, datorer som tar över världen eller digerdöden. Det är redan för sent, sägs det. Vissa har redan gett upp hoppet och tron på bättre tider. Det är de som verkligen är ett hot, en sådan inställning kan man inte ha.

En del människor säger att jorden kommer att gå under, att klimatförändringarna inte går att hejda. Andra säger att det bara är naturliga variationer, inget att oroa sig för. Det kommer gå åt helvete ändå, vare sig du cyklar eller tar bilen. För att även om de kanske till viss del har rätt i det de säger så kan man inte resonera på det sättet. Då sätter man sig i ett hörn med ögonen slutna och sjunger högt och glatt för att överrösta allt annat. Man skiter helt enkelt i det. Man orkar inte bry sig. Det kan ju andra göra, varför just jag?

Nuförtiden har vi i Sverige det bekvämt, vi sitter framför teven och klunkar på en cola. Vi lever som vi gör tack vare vår otroliga välfärd. Vi svenskar behöver inte göra revolution, det finns ingen elak gubbe som har makten. Vi behöver inte gå ut i skogen och jaga varje dag för att få mat. Vi har en standard i Sverige som tillåter oss att slappna av. Och det är just det vi gör, vi slappnar av, byter kanal till den där hockeymatchen istället.

Jag läste i en bok idag att Sverige rankas som det bästa landet att leva i, föga förvånande. Vi har också världens bästa demokrati. Därför behöver inte vi bry oss, vi har det ju bra. Vi här i Sverige sitter på åskådarläktaren inför årtusendets största kamp, den om klimatet, mångfalden i naturen och vår överlevnad. Och vi sitter på åskådarläktaren, Åke klagar lite på kylan och Ingvar tar fram sin termos. Gott kaffe ska det vara, synd bara att Ingvars favoritkaffe inte finns på Ica längre. Tydligen något strul i Colombia. Skit, tänker Ingvar.

Det är lite såhär mentaliteten är i Sverige idag:

Vad gör det mig om det blir översvämning i Kina?
Vad bryr jag mig om att Afrika kommer att drabbas av torka?

Visst, skit du i det. Förr eller senare kommer Sverige också drabbas negativt av klimatförändringen. Du kanske har hört att klimatförändringen kommer att gynna Sverige på flera olika sätt, till en början i alla fall. Vi kommer få större skördar, kunna odla fler grödor, mer vattenkraft m.m. Visst, till en början upplever vi i Sverige ett uppsving, åtminstone rent ekonomiskt. Detta tack vare klimatförändringen. Det tråkiga för oss svenskar är att klimatförändringen inte kommer stanna på en viss nivå som passar oss. Nej, det kommer att fortsätta och turen kommer att vända för oss. Tro inte att det kommer att bli bättre att leva på jorden efter en omfattande klimatförändring, för det har jag väldigt svårt att tro.

Man kan inte heller prata om lilla Sverige i den bemärkelsen att vi skulle drabbas på vårt alldeles egna sätt, oberoende av de andra. Vad gör vi när miljoner människor tvingas fly från sina hem, kanske rent av länder? Vi i Sverige berörs av andra länders olycka. Vi lever ju trots allt på samma planet. Vi är alla av samma art. Vi har alla samma ursprung. Lite ironiskt kommer vi ju alla från Afrika. Vad gör du då, om Afrikas befolkning till stor del tvingas fly norrut? Välkomnar du då de stackarna som mist sina hem? De är ju trots allt dina bröder. Och bröder håller ihop, inte sant?


11 december 2007 kl. 00:00


Offline
Visa presentation

Blogg
- Visa bloggen [3]
Spelsamling
- Visa samlingen [0]
Användarrecensioner
- Recensioner [0]
Vänner
- Visa vänner [0]
 

Kommentarer


skrev:
Sant, i stora drag. Däremot skulle Sverige vara bland de som drabbas hårdast, eftersom gulfströmmen beräknas vända, om man får tro klimatexperter. Då blir det helt plötsligt lite tydligare att vi ligger på samma breddgrad som Grönland och Sibirien.Klockan 20:22 Tisdagen 11 december 2007
Du måste vara inloggad för att kommentera.
Alla blogginlägg
De 20 bästa artisterna/grupperna 2007
21 december 2007 kl. 00:00
Julen är girighetens högtid
01 december 2007 kl. 00:00