Christoffer Radsby (P30)  Namn: Christoffer Radsby  
Registrerad 2008-11-04    Senast aktiv 2010-01-22 13:00  Från: Kalmar

The game is not the experience


Det är många av oss här som tycker om spel, det finns säkerligen flera här som säger att de älskar spel, men är det verkligen spelet vi älskar? Eller är det upplevelsen genom spelet vi faktiskt bryr oss om?

Jag kallar mig själv spelälskare, jag kallar mig själv grafiker, programmerare men framförallt så kallar jag mig själv speldesigner, på gott och ont. Det är svårt att visa sitt värde som speldesigner utan att faktiskt ha skapat några spel, utan bara ett gäng genomarbetade idéer som man på något vis har lyckats samla till ett koncept och senare kanske till en speldesign.

Vem är då en speldesigner? Enkelt och kortfattat: En person som designar spel. Enkelt? Ja, korrekt? Kanske. Det finns säkerligen flera som skapar spel på sin magkänsla och sedan kanske får något gott ur det, något som en del spelare tycker om. Men det finns även spel där alla spelare märker att spelet är utan ambition, vi har alla träffat på ett sådant spel, och det i sig är lite sorgligt.

För om vi tittar lite djupare så ser man snart ett väldigt klart lysande mål med speldesign. Vi designar den upplevelse som vi vill att spelare skall känna när de spelar, spelet är bara upplevelsens medium.

"The game is not the experience."

Vilken upplevelse vill jag att spelarna skall uppleva? Vilka delar är väsentliga för detta? Och hur kan man mitt spel fånga den essensen?

Det kanske känns uppenbart att fråga sig, men det är fortfarande ganska viktigt. Likt att följa ett tema så behöver man även göra allt för att stödja den upplevelse man som speldesigner ämnar för. Alla spel behöver såklart inte ha djupa tankar om upplevelse och komplexa känslor, men i grund i botten så behöver alla spel vara roliga att spela, och även det är en upplevelse.

--
Mitt nästa blogginlägg kommer att antagligen handla om Game Concept Challenge 09 eller ett större blogginlägg kring "inlevelse i spel".
Titta in ni som är intresserade.


18 april 2009 kl. 11:13


Offline
Visa presentation

Blogg
- Visa bloggen [5]
Spelsamling
- Visa samlingen [25]
Användarrecensioner
- Recensioner [0]
Vänner
- Visa vänner [0]
 

Kommentarer


skrev:
Väldigt intressant! Ser fram emot att följa bloggen!Klockan 15:52 lördagen 18 april 2009
Robin Stark skrev:
Jag håller med Christoffer, intressanta tankar.Klockan 21:07 tisdagen 21 april 2009
Du måste vara inloggad för att kommentera.
Alla blogginlägg
Då vart man nominerad för stipendium
17 juni 2009 kl. 00:00
It's a sad day - the day my Xbox 360 Elite failed.
30 januari 2009 kl. 00:00
Living in Baldurs Gate - En vecka passerar (dag 2-7): Del 2
23 januari 2009 kl. 00:00
Living in Baldurs Gate - En början: Del 1
22 januari 2009 kl. 00:00