Eric Rundcrantz (P29)  Namn: Eric Rundcrantz  
Registrerad 2006-11-19    Senast aktiv 2010-01-02 16:33  Från: Linköping

Harry Potter and the Order of... va?


Låt inte bloggtiteln missleda, jag betraktar mig själv som ett relativt stort Harry Potter-fan. Inte så stort att jag springer runt med fula avtändande glasögon, en med röd tuschpenna ditmålad blixt i pannan och skriker "vingardium leviosa!", men jag har följt böckerna troget (förresten, läs dem på engelska, mycket bättre än på svenska) och har läst om dem många gånger var.

Det jag syftar på med titeln är den femte filmen, som hade biopremiär för inte alltför länge sedan. Idag gick jag med min storasyster och några av hennes kompisar för att se den, jag tänkte att jag lika gärna kunde hänga med när de ändå skulle se den. Vi kan säga att jag mina förväntningar inför filmen var ungefär lika höga som de årliga förväntningarna om Duke Nukem Forevers släppdatum. I vilket fall, där satt jag, och filmen rullade igång.

Till en början verkade den faktiskt rätt bra. De följde boken genom att vara lite mörkare än de tidigare filmerna, men där verkade det ta stopp. Hela filmen kändes som om det var några skamlösa gamla gubbar som satt ner vid ett bord och valde ut de scener som skulle bringa in mest pengar, utan att tänka så mycket på små detaljer som sammanhang och förklaring. Jag är rätt säker på att jag skulle suttit som ett frågetecken om jag inte hade läst boken innan. Men just det att det knappt kändes som en film alls, utan bara scener från boken var något jag störde mig på. Det gör inte lika mycket att de klipper bort delar av böckerna i filmatiseringarna så länge resten av filmen uppfyller sitt syfte.

De bra delarna då? De var inte många, men jag kan ju säga att specialeffekterna i filmen och framför allt i slutstriden var riktigt schyssta. Inte tillräckligt för att kompensera för de dåliga delarna, men 30 meter höga brinnande pytonormar funkar alltid, och speciellt om de är snyggt animerade.

Jag får faktiskt säga att den var bättre än den fjärde filmen, men det är ingen merit, eftersom den hade ännu mindre sammanhang i sig. Femman var nog också lite lättare att göra film av, eftersom det inte finns lika många delar av boken som sticker ut. Problemet med alla filmer är att böckerna är så långa, att filma alla moment i böckerna är omöjligt utan att rivalera Ben Hur i längd. De delar som blev bortklippta i femman saknades därför inte lika mycket som i fyran.

Aja, nu har jag väl klagat tillräckligt. Klagar jag mer börjar kanske mitt hår växa åt alla håll (TMO_KOTOR, läser du det här så ladda upp en bild på dig själv ASAP!). Håll er till böckerna istället, de är faktiskt bra. Den sjunde boken i serien, "Harry Potter and the Deathly Hallows", vilken jag tror kommer att översättas till "Harry Potter och Dödsrelikerna" någon gång i november, släpps den 21 juli på engelska, för de som inte visste. Läs den! Det ska i alla fall jag.


18 juli 2007 kl. 00:00


Offline
Visa presentation

Blogg
- Visa bloggen [4]
Spelsamling
- Visa samlingen [62]
Användarrecensioner
- Recensioner [0]
Vänner
- Visa vänner [0]
 

Kommentarer


skrev:
Min bror sade det också när han kom hem att den sög!

Första filmen(de vises sten) är bästKlockan 15:49 Onsdagen 18 juli 2007
Du måste vara inloggad för att kommentera.
Alla blogginlägg
UppCon 09
21 januari 2009 kl. 00:00
Harry Potter och Birollsmördaren
22 juli 2007 kl. 00:00
Sverige igen.
25 juni 2007 kl. 00:00