Moralpanik

ALLMÄNT krönika

SVT:s genomusla program Debatt har levererat ytterligare ett lågvattenmärke till program. Denna gång debatterades TV-spelsvåld och som vanligt på ett onyanserat och trångsynt sätt. Förvånad? Nä, jag tänkte väl det.
Jisses. Ibland (läs: konstant) blir jag trött på folk som yttrar sig om saker de inte vet någonting om. Nu senast i SVT:s program Debatt där en oinsatt och dåligt påläst Janne Josefsson tog upp ämnet TV-spelsvåld. Förutom en som vanligt partisk programledare i form av Herr Josefsson fick vi ta del av yttringar ifrån trångsynta småbarnsföräldrar och en representant ifrån kristdemokraterna. Ni hör ju själva. Är detta bra förutsättningar för en givande och konstruktiv debatt? Svaret är nej. Istället fick vi se en häxjakt på ett relativt nytt konstnärligt yttrande, likt den moralpanik som spred sig som en löpeld på 80-talet. Då handlade det om videovåld. Nu är det TV-spel. Historien upprepar sig.

I programmets inledning får vi se ett par Youtube-klipp ifrån GTA IV, Manhunt 2 och Postal 2. Josefsson lägger fram det som om att den här typen av spel är tilltänkt för barn och att de är storsäljare, bland de mest populära spelen på marknaden. Med undantag för GTA IV så vet både du och jag att han är helt ute och cyklar. Debatten genomsyras av åsikter likt att den här typen av våldsamma spel ska totalförbjudas med argumentet att de är skadliga för barn. Dels så är det inte helt sant och dels så är det ju faktiskt ovidkommande. Våldsamma spel behöver nödvändigtvis inte vara skadligt för barn då studier har visat att det kan förbättra koordinationsförmåga och problemlösning. Sedan så är det ju faktiskt så att våldsamma spel a lá GTA faktiskt har åldersmärkeringar. De är inte spel för barn, det är underhållning menat för en vuxen publik.Enligt Janne "Mr. Nollkoll" Josefsson är Postal 2 ett oerhört populärt spel.


Varför skall då en produkt tilltänkt för vuxna konsumenter förbjudas pga att produkten i sig kan vara skadlig för barn? Med det resonemanget skulle vi i så fall förbjuda cigaretter, snus, alkohol, action-och skräckfilmer. Jag undrar verkligen hur många av dem som vill förbjuda våldsamma TV-spel också kan tänka sig att totalförbjuda alkohol och nikotin. Min gissning är att de inte är många. Möjligtvis den där kristdemokratsnubben. Och ska jag som en snart 24 årig vuxen man(nåja, rent kroppsligt mer som en 82-årig tant med ryggproblem) behöva försaka min egen frihet?

Däremot kan jag hålla med om att det finns ett problem. Spel med höga åldersgränser sprider sig väldigt väl bland den yngre publiken. Men jag tycker inte att du och jag skall behöva bli bestraffade för det. Lös problemet på rätt sätt. Dels genom att kräva legitimation vid köp av våldsamma spel och dels genom att föräldrarna får ta sitt ansvar. Sätt er ner och spela med barnen, involvera er i barnens hobby och få en insikt i vad de håller på med. Både Xbox360 och Playstation 3 har dessutom parental control vilket innebär att föräldrarna själva kan kontrollera vilka typer av spel som konsolen skall kunna spela upp. Vad är då problemet? Om föräldrar kan visa intresse för fotbollsträningar, balettlektioner och ungdomsorkestrar varför då inte för en hobby som TV-spel?


Läs på mer till nästa gång, ok Janne?

Axel Sveningsson, Pixelplayer.se
Den 16 april 2009 klockan 18:16
Zuma's Revenge
09/16 recension PC

Turtles in Time: Reshelled
08/21 recension X360

ArmA II
08/17 recension PC

Bookworm Adventures Volume 2
08/14 recension PC

Madballs in Babo Invasion
08/13 recension X360

Okami
08/12 recension Wii

Fat Princess
08/10 recension PS3

Wii Sports Resort
08/05 recension Wii

Ratchet & Clank: Quest for Booty
06/29 recension PS3

The Sims 3
06/27 recension PC

E3 2009 - en sammanfattning
06/22 artikel MULTI

Playstation 3 kommer tillbaka
06/14 artikel PS3

Kommentarer


Darthozzan skrev:
Mycket bra skrivet! Håller med om allt du skriver, och du tar upp många bra punkter. Det är verkligen löjligt... Och Postal 2 har ju typ alla i världen spelat, det sålde ju så bra att det är helt löjligt *wink*Klockan 18:31 torsdagen 16 april 2009
skrev:
Bra skrivet! Såg debatten och det var fasen inte mycket till diskussion inte. Tycker samtliga medverkande ska sätta sig in i ämnet innan de uttalar sig.Klockan 18:54 torsdagen 16 april 2009
Robin Stark skrev:
Alltså mammor som är arga över att deras småbarn spelar våldsamma spel med 18-års gräns, tänker de inte på att det faktiskt är DE som köper spelen åt sina små barn!? Jag kan inte tänka mig att en 12åring skulle få köpa ett spel från 18 år i speciellt många spelbutiker. Alltså måste någon äldre köpa det åt dem. Kanske borde även expediten i butiken informera om att det är våldsamt spel men det står ju ändå på förpackningen!Klockan 09:44 fredagen 17 april 2009
Christoffer Radsby skrev:
Agreed!Klockan 20:05 fredagen 17 april 2009
Du måste vara inloggad för att kommentera.