Age of Empires 3

PC recension

Age of Empires är en strategiserie som jag alltid uppskattat mycket väl. Till grunden är det väl som vilket strategispel som helst men det som i alla fall jag ser som guldkanten är de olika åldrarna. Att kunna se sina byggnader och människor utvecklas. I Age of Empires 3 handlar det inte längre om att gå från stenåldern och framåt utan nu ligger fokus på kolonisationen av Amerika. Kom dit tomhänt, bygg en koloni, bygg järnväg, utplåna dina rivaler och gör Amerika ditt!

Underbart vackert

Det första som slår en är den underbara grafiken Age of Empires 3 bjuder på. Microsoft har verkligen lagt ner arbete på den nya grafikmotorn när vi nu ser vår koloni helt i 3D. Träden rör sig i vinden, flaggor lika så, bönder arbetar på åkrarna och fåglar klär skyn. En rådjursfamilj syns i dungen och fisken i skön frodas. På tal om vatten så har jag aldrig sett så vackert vatten i något annat strategispel. Microsoft hade faktiskt satt ett helt team på att arbeta med just vattnet och det gjorde de verkligen bra. Allting återspeglas på ett nästan otäckt verkligt sätt.Age of Empires 3 har verkligen fått sig ett ansiktslyft och det är jag mycket glad över.

Att spela

Det är ganska mycket som skiljer de tidigare spelen mot Age of Empires 3 i sättet att spela, även fast inget känns ovant. De jättelika banorna som vi var vana att se i framför allt 1:an, men också i 2:an, har krympt en aning men är ändå inte för små. Bland de åtta olika länder man kan spela som har jag fastnat extra mycket för fransmännen. Det jag gillar med dem är nog deras starka bönder och det vackra Paris. På tal om Paris, det revolutionerande med Age of Empires 3 är att man nu får leveranser från sin hemstad. Genom att samla på sig erfarenhetspoäng (experiance), som man får genom att hitta skatter, bygga hus och döda fiender, kan man även uppgradera de leveranser från sin stad hemma i Europa. Denna poäng gör det även möjligt att göra sin hemstad ännu vackrare.

AI:n har också fått sig en ordentlig uppgradering. Man kan nu lätt kommunicera med sin allierade datorkamrat om anfallstaktiker, behov av mat, trä eller silver och anfallspunkter. Det finns också ganska många olika svårighetsgrader så det verkligen ska passa alla. Testa att spela 7st datorspelare mot dig på svåraste nivån får du se hur det går.

Kolonisationen av America

För att sammanfatta storyspelandet lite kort så handlar det alltså om hur det gick för en släckt som var med i kolonisationen av Den nya världen. Den första delen av sagan handlar om Morgan Black, som är en av de sista korsriddarna på Malta. Han och hans trupper tar sig an det stora vattnet för att stoppa ”The Circle” från att få tag i ”The Fountain of Youth”.
Sagan fortsätter sedan med John Black som är Morgans sonson. I Johns del av sagan är det fullt krig mellan britterna och fransmännen och en ond brittisk guvernör kidnappar och dödar Johns farbror. Tillsammans med sin gode indiankamrat, vars syster han även har ett förhållande med, ger sig John ut för att hämnas.
Den tredje, och sista delen handlar om Johns dotter Amelia Black. Vi är nu framme vid industrialiseringen och Amelia är en begåvad affärsman som driver sitt eget företag som lägger järnvägsräls. Även här kommer familjen Black i kontakt med The Circle, precis som i de andra två delarna. Amelia följer sin förfaders spår för att stoppa The Circle från att nå The Fountain of Youth. Hur det går får du själv ta reda på.

Robin Stark, Pixelplayer.se
Den 12 november 2005 klockan 16:53

Titel:
Age of Empires 3
Konsol:
PC
Genre:
Strategi
Utvecklare:
Ensamble Studios
Utgivare:
Microsoft
Utgivet:
2005-11-04
Antal spelare:
1-8
PEGI-info:


Gå till spelets samlingssida

Betygskommentar:
Det bästa strategispelet på senare tid helt klart.

Kommentarer


Inga kommentarer ännu.
Du måste vara inloggad för att kommentera.