Zeno Clash

PC recension

Zeno Clash är en annorlunda upplevelse, spelet är utvecklat av det chilenska ACE-Team och använder den klassiska source-motorn samma motor som användes för Half-life 2 och Left 4 Dead. Spelet är helt klart bisarrt och erhåller ett funktionellt och intressant melee-system för ett FPS-spel.Välkommen till bisarrhet
Zeno Clash utspelar sig i en egendomlig fantasy värld Zenozoik, där man som karaktären Ghat flyr från hans hemstad Halstedom för mordet på hans hermafrodit förälder ”mother-father”. Klädd i ett par läderbyxor och ett par enkla benskydd, samt en sköld och olika sorters vapen försvarar man sig mot flertals fiender med spelets mest intressanta funktion: Närstrids-systemet.
Zeno Clash är en First-Person Shooter i grunden, och har med detta implementerat ett intressant och relativt djupt stridssystem, med olika kombinationer av tangenter och musen kan man utföra flera olika slag och blockeringar för att vinna över sina fiender.

Utöver närstridsfunktionen så har spelet även ett par få vanliga projektilvapen. Spelet spelas på arena-liknande nivåer, dvs vid varje banbyte så laddas en större eller mindre arena där nästa strid kommer att äga rum, och mellan dessa sker oftast storysekvenser.


Det är synd eftersom man är väldigt intresserad av världen så skulle det vara fantastiskt med en liknande värld som är ihopsydd och kontinuerlig. Kanske till och med i skala med The Elder Scrolls, det är lite av en besvikelse men utvecklarna har något som faktiskt gör väldigt många intresserade.

Storyn i sig är minst lika bisarr som spelet, men inte riktigt djup eller engagerande. Det känns som att utvecklarna har lagt mest fokus på att göra spelet attraktivt och unikt samt spelets stridssystem som deras flaggskepp, därav faller även spelet en del. Variationen på uppdrag, karaktärer, dialog och framförallt spelmekanik är i lackande. Spelet är kort, kanske runt 4-6 timmar långt och därmed kan man känna att det hela hinner bli repetitivt.

Världen är rik och färgglad med en intressant och unik design, detsamma gäller även karaktär och vapendesign. Jag är väldigt imponerad med tanke på att spelet är ett indie-spel och inte har en överdriven stor budget så har de åstadkommit något som är väldigt ovanligt och otroligt fascinerande. Bilderna säger sig själva egentligen, spelet är otroligt vackert utöver de vanliga grafiska effekterna som går att få ut på source-motorn har även depth of field lagts till vilket gör spelet otroligt attraktivt.


Avslutande Ord:
Det är få indie-spel som faktiskt håller sig till 3d och detta spel är otroligt imponerande, trots att det kan bli aningens repetitivt samt lackar en del variation på gameplay så är det helt klart en underhållande och annorlunda upplevelse. Min innerst önskan var att spelet skulle vara ett FPS-RPG, och därav blev jag aningens besviken, men låt inte mina negativa ord avskräcka er från detta indiespel, det är ju så trots allt så pass bisarrt att det är svårt att låta bli det. Helt klart värt sina få kronor.

Christoffer Radsby, Pixelplayer.se
Den 28 april 2009 klockan 13:33

Titel:
Zeno Clash
Konsol:
PC
Genre:
Ace Team/Ace Team
Utvecklare:
Förstapersonsskjutare
Utgivare:
Fighting
Utgivet:
0000-00-00
Antal spelare:
1 Spelare
PEGI-info:


Gå till spelets samlingssida

Betygskommentar:
Intressant och annorlunda upplevelse, förhoppningsvis får de pengar till större produktioner. Köp ifall du inte har annat att spela.

Kommentarer


Darthozzan skrev:
Tyckte spelet var fräckt men inte riktigt för mig ^^ Men det var billigt och alltid kul att stödja indie ;pKlockan 15:14 tisdagen 28 april 2009
Christoffer Radsby skrev:
Spelet är ganska fräckt, inte överdrivet bra dock, men helt klart intressant.Klockan 07:50 onsdagen 29 april 2009
Du måste vara inloggad för att kommentera.